Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen:
Nederland

Hoe komt uw wagenpark de winter door?

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en langzaam maar zeker staat de winter voor de deur. Om ervoor te zorgen dat u uw bedrijfsvoertuigen tijdens het koude seizoen zonder incidenten kunt gebruiken, moeten ze winterproof worden gemaakt. U dient deze maatregelen tijdig te plannen en uit te voeren. In dit artikel vindt u de belangrijkste stappen voor een winterbestendig wagenpark.
 

Winterbanden
 

In Nederland is het hebben van winterbanden niet verplicht. U kunt kiezen om het wel te doen en het zekere voor het onzekere te nemen.
 

Als u of uw medewerkers de grens overgaan, veranderen de regels. Winterbanden zijn dan uiterst belangrijk voor uw veiligheid en wettelijk verplicht. Op de website van de ANWB leest u de regels van verschillende landen in Europa. Wij lichten hieronder de regels in Duitsland toe.
 

In Duitsland hangt de verplichting van winterbanden over het algemeen van de situatie af. In sneeuw en ijs mag u alleen met winterbanden of banden geschikt voor alle seizoenen de weg op. Uw voertuigen moeten in bepaalde weersomstandigheden dus winterbanden hebben. Anders neemt niet alleen het gevaar toe, maar ook het risico op een boete. Momenteel is een boete 60 euro en een punt in het centrale verkeersregister voor de bestuurder.
 

In Duitsland treft u deze weersomstandigheden bijna uitsluitend aan tussen oktober en Pasen. U hoeft niet constant met winterbanden te rijden. Maar een continue verandering van de banden, afgesteld op de weersomstandigheden, is zeer kostbaar en tijdrovend. Wij bevelen daarom aan om begin oktober over te schakelen op winterbanden en vanaf Pasen weer met zomerbanden te rijden.
 

De juiste winterbanden voor uw wagenpark
 

De banden verwisselen is de eerste belangrijke stap om het voertuig te laten overwinteren. Maar monteer niet zomaar elke soort. Zoals eerder beschreven zijn winterbanden nodig wegens hun speciale ontwerp voor de weersomstandigheden.
 

Let erop dat uw winterbanden in goede staat zijn. Zo mogen ze maximaal zes jaar oud zijn. Dit voorkomt dat het materiaal defecten vertoont. Daarnaast is er een wettelijk vereiste profieldiepte voor uw winterbanden: tenminste 1,6 millimeter. Een profieldiepte van 4 millimeter is nog beter.
 

Vertonen uw winterbanden afwijkingen, zoals poreusheid of een versleten profiel, schaf dan nieuwe winterbanden aan.
 

In het geval van een ongeluk met ontbrekende of niet-gewinterde winterbanden kan de bestuurder van het voertuig gedeeltelijk schuldig worden bevonden aan het ongeval. Ook als hij of zij niet de directe oorzaak van het ongeluk is. Bovendien kunt u, ongeacht uw aansprakelijkheid, momenteel een boete van 90 euro krijgen en een punt in het centrale verkeersregister.
 

Een tip voor het aanschaffen van nieuwe winterbanden is om ze in de zomer of vroeg in de herfst te kopen, omdat ze dan nog iets goedkoper zijn.
 

Houd de ramen schoon
 

Niet alleen winterbanden zorgen ervoor dat uw medewerkers in de winter veilig de weg op kunnen met bedrijfsvoertuigen. Het is zeer belangrijk dat het zicht op de weg duidelijk is, vooral met sneeuw en ijs.
 

Met afdekfolie voorkomt u dat het voorruit 's nachts bedekt raakt. Als dit toch gebeurt, zorg er dan voor dat elk voertuig is uitgerust met een ijsschraper of ontdooispray.
 

Bovendien moet u aan het begin van de winter controleren of er voldoende ruitenwisserwater is en of het antivries heeft (tot min 25 graden). Het zout op de weg veroorzaakt besmeurde voorruiten, wat goed zicht verhindert.
 

Controleer de lichten op de voertuigen
 

De winter kent kortere dagen. De zon komt laat op en gaat vroeg onder en uw medewerkers rijden daardoor in de wintermaanden vaak in de schemering. Vooral voor ritten met minder of geen zon of slecht weer is een functionerende voertuigverlichting essentieel voor veilig rijden.
 

Daarom moet u aan het begin van de winter de verlichting van uw wagenpark controleren en mogelijk de lampen vervangen.
 

Voorbereiden lak
 

Het lakwerk van uw voertuig is ook zeer kwetsbaar in de winter als gevolg van de lage temperaturen en agressief zout op de weg. Houd een onderhoudsbeurt en wasbeurt in oktober en bereid zo de lak voor op de koude maanden. Een goede behandeling beschermt de lak meestal zo’n drie tot zes maanden.
 

Het onderstel van de voertuigen heeft tegenwoordig meestal geen corrosieproblemen. Bij de meeste voertuigen is het onderste deel goed beschermd tegen corrosieproblemen door fabriekskitten, verbeterde bescherming van het onderkant en het gebruik van gegalvaniseerd plaatstaal.
 

Controleer de remmen
 

In slechte weersomstandigheden moeten de remmen goed functioneren om veilig rijgedrag te garanderen. Voor de veiligheid van uw medewerkers moet u dus de remapparatuur en remvloeistof aan het begin van de winter professioneel laten controleren.
 

Is de accu opgeladen?
 

Een van de meest voorkomende oorzaken van pech in de winter is een lege accu. De accu loopt in de wintermaanden veel sneller leeg dan in de zomer. Dit komt door het toegenomen gebruik van koplampen, verwarmingsventilatoren, ruitenwissers aan de achterzijde en stoelverwarming.
 

U kunt dus beter tijdig controleren of de accu voldoende is opgeladen en of de terminals goed zijn gesmeerd en schoon zijn. Plaats een startkabel in elk bedrijfsvoertuig, zodat het voertuig snel opnieuw kan worden opgestart als dat nodig is.
 

Uw checklist voor deze winter
 

We vatten hier nogmaals alle belangrijke punten voor u samen:

  • Vervang de zomerbanden door winterbanden (begin oktober)
  • Controleer winterbanden op wintergeschiktheid (voordat u banden verwisselt)
  • Vul de ruitenwisservloeistof aan, evenals de voorruitvloeistof (tot -25 graden)
  • Plaats ijsschraper/ontdooispray in de voertuigen
  • Controleer de lichten
  • Voer in oktober de wasbeurt uit
  • Controleer de remmen en de remvloeistof
  • Controleer de accu en leg startkabels in de voertuigen

 

Wij wensen u een veilige rit de winter door!
 

Trouwens: als u de ruitenwisservloeistof onderweg moet bijvullen, snel ontdooispray nodig hebt of uw banden moet vullen, is er altijd een tankstation bij u in de buurt om dit te doen.
 

Met uw bedrijfsaccount in de Shell Card (link) kunnen uw medewerkers op elk moment betalen voor producten als ruitenwisserspray of ontdooispray. U ontvangt dan aan het einde van de maand een factuur voor alle transacties.

 

Hoe komt uw wagenpark de winter door?

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en langzaam maar zeker staat de winter voor de deur

FLEETCOR ® voltooit acquisitie en investering in Europese EV-activa

Volgens FLEETCOR toont de acquisitie inzet voor de ontwikkeling van wereldklasse EV-oplossingen voor commerciële wagenparkklanten.

Rijdt uw bedrijf binnenkort ook elektrisch?

FLEETCOR ondersteunt de overgang van traditionele brandstoffen naar elektrische voertuigen met de beste betaaloptie – de Travelcard laadpas!

Het maakt niet uit vanaf waar - wij blijven u steunen!

Wij blijven samenwerken. FLEETCOR is er voor u! Onze services zijn volledig beschikbaar en wij blijven u steunen.